BILGI degerlidir(amelle)

Ara
İçeriğe git

Ana Menü

Başarının neresindesiniz

Çocuk eğitimi

Çocuğunuzu İyi Tanıyın

Çocuk eğitimi, çocuğu iyi tanı makla başlar. Çocuğun davranışları iyi gözlenirse isabetli kararlar verilir ve etkili uygulama şansı doğar.

D. L. NOLTE

Çocuk eğitimine hazırlanan anne ve babalar, kendilerine şu sorulan sormalıdırlar:

Çocuk eğitimiyle ilgili neler biliyorum?

Çocuğumu ne kadar tanıyorum?

Çocuk yetiştirme ve çocuğu eğitme göreviyle karşı karşıya kalan aileler, bu iki soruya cevap arayarak işe başlamalıdırlar.

Eğer çocuğunuzu yeteri kadar tanımıyorsanız veya onu eğite cek gerekli bilgi ve birikime sahip değilseniz, çocuk eğitiminde ne kadar başarılı olabilirsiniz?

Bu iki sorunun cevabı nelerdir, bunlarla ilgili ne gibi çalışma lar yapılmalıdır? Bu konu her aileyi az çok ilgilendirmektedir.

A- Çocuk Eğitimi Konusunda Kendinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

1) Önce çocuk eğitimine psikolojik ve biyolojik olarak hazır olmalısınız ve içinizden bu isteği duymalısınız.

Evinizi çocuk eğitimine hazırlamalısını/.

Çocuğun sağlık gelişimi ile ilgili gerekli kaynaklara ulaş  malısınız.

Çocuk psikolojisi, gelişim psikolojisi ve öğretim metotları alanında bilgiler edinmelisiniz.

Alanında uzman olan eğitimci ve psikolog ile sürekli irtibat içinde olmalısınız, onların tavsiyelerini dikkate almalısınız.

Çocuk eğitiminde deneyimi olan ve bu alanda başarılı ol  muş ailelerin deneyimlerinden yararlanmalısınız.

Kendi kişisel davranışlarınızı, çocuk eğitimine göre yönlen  dirmelisiniz. Davranışlarınızın çocuğa model olacağını unutma  malısınız.

Çocuk eğitiminde, eşiniz ve ailenin diğer büyükleri ile bir  likte hareket etmelisiniz.

Ailede, çocuğu ikilemde bırakıp, tereddüde düşürecek söz ve davranışlardan kaçınmalısınız.

Düzenli sağlık kontrolleri konusunda bir program hazırla  malısınız.

Çocuğun öğretmeninden yardım istemelisiniz.

Bu tavsiyeleri yerine getirdiğinizde, çocuk eğitimiyle ilgili yeterli bir seviyeye geldiğinizi göreceksiniz. Bundan sonraki işiniz, uygulamalarınızın sonuçlarını sık sık test ederek, eksik veya yanlış davranışlarınızı düzeltmek olacaktır.

B- Çocuğunuzu Tanımak için Neler Yapmalısınız?

"Bir anne veya babanın çocuğunu tanımaya ne ihtiyacı var?" şeklinde bir soru oluşabilir. Çocuk her ne kadar o anne ve baba nın evlâdı ise de, her anne ve baba iyi bir gözlemci olmadığı

için, çocuğunu yeterli ölçüde tanıyamaz. Çocuğunu tanıyamadığı için de, uygulamada yanlışlıklar yapar, isabetsiz karar lar verir.

Bunun için neler yapılmalı?

Öncelikle çocuğunuzun gelişimini iyi takip edebilmeniz için, çocuk gelişimi ve çocuk psikolojisi kitaplarından yararlanınız. Bu şekilde, çocuğunuzun gelişimini izleyerek bilgi ve ölçülere sahip olursunuz.

Çocuğunuzun beslenme davranışlarını iyi izleyin, yemek ler konusundaki tavırlarına dikkat edin. Neleri sevdiğini ve ne lerden kaçtığını kaydedin. Bu şekilde beslenme problemlerini bilinçli olarak yapma imkânı bulmuş olursunuz.

Çocuğunuzun evdeki davranışlarını sürekli kontrol altında bulundurunuz. Nelere ilgi duyduğunu, neleri istediğini, neleri sevdiğini, neleri sevmediğini, neleri yapmaktan hoşlanıp, hoş lanmadığını tespit ediniz. Bu şekilde, çocukla olan ilişkileriniz  de çocuğun davranışlarını bilirseniz, aranızda bir gerginlik ya şanmaz. En azından çocuğunuza nasıl yaklaşacağınızı belirlemiş olursunuz.

Çocuğunuzun arkadaş ve oyun eğilimlerine dikkat edin. Ne tip çocuklarla birlikte olmak istediğini, ne tür oyunları sev diğini, hangi zararlı ve faydalı alışkanlıklar edindiğini öğrenmiş olursunuz. Bu size, çocuğunuzun problemlerine karşı çözüm yolları sunar, imkân verir ve işinizi kolaylaştırır.

Çocuğunuzun sevincini, kızgınlığını, heyecanını ve panik anını belirlemeye çalışın. Bu anlar çocuğun en sıkıntılı veya en kritik anlarıdır. Birçok çocuk bu anlarda problem yaşar. Bu an ların problemsiz atlatılabilmesi için anne babanın iyi bir göz lemci olması lâzımdır.

Okul çalışmalarında, zamanı değerlendirmede ve para harcamalarında çocuğun davranışları dikkatle izlenmeli, bu konu larda problem yaşanıyorsa, gerekli tedbir zamanla alınmalıdır.

7) Anne baba, çocuğun korkularını, davranış bozukluklarını ve zararlı alışkanlıklarını zamanında bilebilmesi için de iyi bir gözlemci olmak zorundadır. Bu konularda geç kalındığında, ço cuğun tüm hayatını etkileyecek zararlar çıkabilir.

Özet olarak; ana babalar, çocuklarının bilinmeyen yönlerini, davranış ayrıntılarını, beklentilerini, ilgilerini, korkularını ve isteklerini gözlemdi, belirlemelidir. Çocuğun huyu tespit edil dikten sonra, ortaya çıkan problemleri çözmek kolaylaşa caktır.

5-3-2010

 
İçeriğe Geri Dön | Ana Menüye Geri Dön